вівторок, 15 травня 2012 р.

Курилівка - козацьке поселення.




Вперше почув цю назву, коли жив у Дніпродзержинську. Річкові суда возили жителів на пляжі біля нього...В самому поселенні не був.
Знову за нього почув. коли почав вивчати історію своєї родини і дізнався, що церква з Курилівки була перенесена до Петриківки. А потім замість тої дерев'яної церкви в Петриківці був побудований храм з цегли за часів Петра Калнишевського, що пізніше була зруйнована радянською владою.
В моїй родині, хтось з предків був у цій церкві монахом і врятував декілька ікон від знищення, одна з них зберігається в моїй родині.
То що ж це за поселення Курилівка?


На лівому березі Дніпра навпротиДніпродзержинську.

[ред.]Історія

Засноване в середині XVIII ст. За народним переказом, поселення розкинулось на високих піщаних горбах, що завжди куріли. Можливо, що ця назва походить від прізвища першопоселенця на прізвище Курило.
У XVII сторіччі було у Протовчанській паланці.
У Курилівці було одне з займищ (маєтків) кошового отамана Калнишевського.




1886 року тут мешкало 857 особи у 134 подвір'ях. Тут була льонопрядильна фабрика. Село входило до Лисаветівської першої волості Новомосковського повіту.
11 серпня 1979 року у район Курилівки впали частини літаків Ту-134 у наслідок сумновідомого зіткнення над Дніпродзержинськом 1979 року, коли загинула уся радянська узбецька футбольна команда «Пахтакор».
У 1989 році тут мешкало приблизно 2 700 осіб.
Напередодні 30-х роковин авіаційної катастрофи над Курилівкою на початку серпня 2009 року урочисто відкрили пам’ятник узбецькій команді, склад якої трагічно загинув у небі над селищем. Цей пам’ятник встановлено в само́му центрі Курилівки за великого сприяння вдови загиблого в катастрофі тренера «Пахтакора» Ідгая Тазетдінова Алли Тазетдінової, яка очолює раду ветеранів «Пахтакора», та голови Курилівської селищної ради Олени Саєнка, завдяки фінансовій підтримці спонсорів. Меморіал символізує обірване людське життя, футбол (гранітний м'яч лежить біля постаменту) і вічне життя — журавель, спрямований у небо. Викарбувано тут і прізвища всіх 17 загиблих членів команди: Ідгая Тазетдінова, Мансура Талібжанова, лікаря Володимира Чумакова, футболістів Равіля Агішева, Михайла Ана, Алима Аширова, Сірожитдіна Базарова, Костянтина Баканова, Юрія Загуменних, Шухрата Ішбутаєва, Олександра Корченова, Миколи Куликова, Володимира Макарова, Сергія Покатилова, Вадима Сабірова, Володимира Федорова, Віктора Чуркіна.
смт Курилівка
Курилівка
Розташування міста Курилівка
КраїнаУкраїна Україна
Область/АРКДніпропетровська область Дніпропетровська область
Район/міськрадаПетриківський район
РадаКурилівська селищна рада
Код КОАТУУ:1223756800
Картка на сайті ВРКурилівка 
Офіційний сайт:
Основні дані
Заснованесередина XVIII ст.
Статусіз 1938 року
Площа км²
Населення2551
Поштовий індекс51840, 51841
Телефонний код+380 5634
Географічні координати48°34′01″ пн. ш.34°36′15″ сх. д. (G)Координати48°34′01″ пн. ш. 34°36′15″ сх. д. (G)
Висота над рівнем моря60 м

Відстань
Найближча залізнична станція:Дніпродзержинськ-Лівобережний
До станції:10 км
Селищна влада
Адреса51840, смт  Курилівка, вул. Жовтнева, 58; 2-78-41


Карта

Курилівка
Курилівка


Курилівка (Дніпропетровська область)

[ред.]Джерела

Немає коментарів:

Дописати коментар