пʼятницю, 30 березня 2012 р.

Село Приют та села, що близько навколо нього розташовані, з доповненнями.


Давно вже рідним став мені Приют,
Й остання моя гавань, мабуть, буде тут.
Майже піввіку я про нього вів нотатки,
Щоб краще знали рідний край нащадки.
Відомості з літописів, книжок й газет
Джерелами цих записів служили
І найголовніше джерело – це те,
Що розказали люди-старожили.
А кожному із нас завжди слід пам’ятати
Оці мудрі слова поета одного:
Хто свого минулого не знає,
Той не вартий і майбутнього свого.

Яценко Іван Михайлович


Села Веселе, Вишневе ,Грушеве (до 1969 р.), Іванівка та Новоспаське, які підпорядковані Приютській сільській раді. Їх історичні долі багато в чому спільні.
Погляд у сиву давнину.
Край, де ми зараз живемо, як і вся Дніпропетровщина, був заселений ще в сиву давнину. Він приваблював людей родючими чорноземами, безмежними ковиловими степами, багатими на птаство і тваринний світ, повноводними ріками та озерами, в яких водилося багато риби.
Ось що говориться в історичному документі : «З появою перших металевих виробів, тобто в період міді-бронзи (ІІІ тисячоліття – поч. І тис. до н.е.) територія області густо заселяється. 
У період Київської Русі (ХІ – ХІІІ ст.) по Орелі проходив кордон із землями кочівників, і не раз зустрічалися тут у жорстокому бою руські воїни з половцями. Монголо-татарська навала (ХІІІ ст.) спустошила Придніпров’я.
Багато часу минуло, поки ця територія, яка дістала назву «Дикого поля», знову почала заселятися. Це було пов’язано з виникненням та розвитком козацтва (ХVІ ст.). Відтоді історія області протягом майже чверті тисячоліття фактично є історією Запорізької Січі.»
(Історія міст і сіл УРСР Дніпропетровська обл., стор. 10-11)

неділю, 18 березня 2012 р.

КАЗАЧКА С САБЛЯМИ


http://youtu.be/r2bac-uRb7w 


Маша Арихипова «Scream» (Крик -с англ.) из долгопрудненской родноверческой общины Вятичи, сейчас участница группы Аркона

Бродники, чи не їх потомки козаки?




Бродники

Бродник
Ігор  Дзись так уявляє бродника,якщо прибрати пізніші елементи одягу, сорочку навипуск можлива відсутність бородичерез багато спекотних літніх місяців і постійного контакту з водою і водними порогами, в цих місцях не потрібною, то вийде зовсім інший образ, справа
.
   
Вважається, що позначення «бродники» вказує на їх етнічну приналежність, або на місця проживання, або на рід занять. Суміш племен, прислівників, станів. Бродники придонських і Придонецька місць раннього Середньовіччя не були тут прибульцями. На це вказує